Gondolatébresztő részletek Pál Feri atya előadásaiból
Felébredt gondolatok

Pálferi

Pálferi

Hitelesség tabuk nélkül

2009. július 22. - M. Laci
Mikor érzem azt, hogy elrejted előlem az érzéseidet?
 
Ha bizonyos témákról sosem beszélsz, és zavarba jössz, ha mégis ezek kerülnek szóba.
 
Két példa, két közismert taburól, ennek kapcsán elrejtett érzéseinkről.
 
2002-ben készült a Lélekszakadva című játékfilm, amely – a történtek idején még csak harmincéves – Carl Gustav Jung egyik páciense, Sabine Spielrein gyógyulását, kettejük kapcsolatát és Sabine későbbi pszichológusi pályáját dolgozza fel. A film egyik részletében azt láthatjuk, hogy az önmagát és környezetét hisztériás rohamokkal, étkezési zavarokkal gyötrő hölgy még elég súlyos állapotban van. Jung oly módon próbálja megközelíteni, hogy kezdetben egyszerűen csak hitelesen fejezi ki mindenkori érzéseit, gondolatait. Kiviszi hát a hölgyet a pszichiátriáról, és elmennek egy étterembe, hogy nyilvános helyen beszélgessenek. A beszélgetés folyamán a hölgy annyira fölszabadul, hogy egyszer csak a következőt mondja:
– Tudja, Jung doktor, amikor egyedül vagyok... bár ezt nagyon szégyellem... akkor néha magamhoz nyúlok.
Erre Jung a következő teljesen sablonos választ adja:
– Nem hiszem, hogy szégyellnie kellene magát, hiszen a legtöbb ember ezt megteszi.
Ez a reakció még nem hozna előrelépést a kliens–segítő kapcsolatban, de a következő pillanatban a hölgy – logikusan következtetve – folytatja:
– Maga is...?
– Hát bizony, néha én is.
Ez kulcsfontosságú részlet volt a hölgy gyógyulásának folyamatában. Ez volt az a pillanat, amikortól teljesen rábízhatta magát a segítőre, és biztos lehetett benne, hogy az nem fog mást mondani, mint amit érez és gondol.
 
Másik ismert tabu a halál. Kultúránk nem is annyira az élet pártján áll, mint a halál tagadásán, elrejtésén. Az orvosok küzdenek a betegért, aki meghal, azt elveszítik. Civil szervezetek dolgoznak azért, hogy csökkentsék a rákbetegségek halálozását, más szervezetek azt tűzték ki célul, hogy minél kevesebben haljanak meg szívbetegségekben, megint mások a sztrók (agyvérzés) okozta halálozást akarják visszaszorítani.
A halál tehát nem ilyen értelemben tabutéma. De ha arról beszélünk, hogy te is meghalsz, és én is meghalok, az tabutéma: különösen, ha súlyos betegségről van szó, tehát a halál kézzelfogható közelségben van. Pál Feri egy alkalommal a halottak napjához kapcsolódóan a misén a halál személyességéről szólt, és arról, hogy ennek ellenére milyen kínosan kerüljük, hogy beszéljünk róla. A mise után odament hozzá valaki, és azt találta mondani: „Kedves atya, egy kissé... hm...  bizarr volt ez a mai beszéd.”
 
Ha nem teszünk erőfeszítéseket, hogy bizonyos dolgokról merjünk beszélni, akkor ez – szándékaink ellenére – azzal a következménnyel jár, hogy falak épülnek körülöttünk, és azt fogjuk megélni, hogy kapcsolatunkból fájóan hiányzik az őszinteség és hitelesség. Nem csak párkapcsolatban: segítő kapcsolatban is előfordul, hogy vannak olyan részletek, amelyek számodra fontosak lennének, de a segítő nem mer beszélni ezekről. Ezt te úgy fogod átélni, hogy a segítő falakat húzott maga köré, pedig egyszerűen csak gyönge. Ezért egy segítő, egy pap számára alapvető követelmény, hogy ezen dolgozzon: ne legyen számára olyan téma, amiről nem tud beszélni.
 
Ha sikerül gyógyítanom a saját szorongásaimat, zavaraimat, akkor beszélgetéseinkből eltűnnek a tabuk és szégyenkezés nélkül szóba hozhatsz bármit. Ennek nyomán azt fogom tapasztalni, hogy kapcsolatunk őszintébbé és hitelesebbé válik.
 
* * *
 

1. Hitelesség szerepjátszás nélkül

2. Hitelesség tabuk nélkül

3. Hitelesség kényszer nélkül

4. Ne söpörjük szőnyeg alá...

5. Hitelesség álarcok nélkül

6. Hitelesség elzárkózás nélkül

7. Hitelesség érzéseink elfojtása nélkül

8. Lelki repeszeink

A bejegyzés trackback címe:

https://palferi.blog.hu/api/trackback/id/tr701260138

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2009.08.11. 22:25:18

Nagyon beszélgető-párti vagyok. Mondhatni a mottóm az, hogy "beszéljük meg", "te is elmondod, én is elmondom". Viszont tegnap bevillant az, hogy mi van akkor, ha túl sokat beszélgetünk tabuk és álarcok nélkül? Létezik-e, hogy a nagy kitárulkozásokat tekintve átesünk a ló túlsó oldalára? Lehet valamit "túlbeszélni"? Vagy ez az érzés csak akkor jön elő, ha úgy gondolom a másik zavarban van az én kérdéseimtől és őszinteségemtől? Vagy esetleg én magam vagyok zavarban, csak nem vallom be?

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.12. 11:17:43

@nyarifecske:

"Létezik-e, hogy a nagy kitárulkozásokat tekintve átesünk a ló túlsó oldalára?"

Ahhoz, hogy bármennyire megnyíljak valaki előtt, szükséges, hogy eközben biztonságban érezzem magam, és valóban biztonságban legyek.

Nekem két esetben támad az a benyomásom, hogy "túlbeszélek" valamit (ebből ugye az is látszik, hogy előfordul):
- ha én magam is csak a felszínét kapargatom annak, amiről valóban beszélni szeretnék.
- ha a társam részéről nem tapasztalok figyelmet, megértést és elfogadást, akkor újból előveszem, ami engem foglalkoztat...

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2009.08.13. 07:59:24

@elemes2: igen, valahogy az én fejemben is ez motoszkál, amit leírtál. Köszönöm a rávilágítást :-)
Hajjaj.. de hogy milyen nehéz a felszín alá ásni... izzadságos munka. De megéri!

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.08.27. 20:20:45

Tararam -- mit látok az index címlapján:

index.hu/kultur/klassz/2009/08/27/kovacs_patricianak_eljatszani_kovacs_patriciat/

Nem tudom, ki ez a csaj (bocsi, reálértelmiségi vagyok), de megszerettem.

maroz 2009.10.16. 19:30:13

Nézem a címkéket, "a" betű... na, "abortusz" nincs, gördüljünk lefelé, "h" mint "homoszexualitás", pff... essincs, hümm.
Ezekről manapság nem is igazán érdemes beszélgetni, vaaaaagy... :-)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.10.17. 09:15:45

@maroz:

ja, és nemrég kezdtem -- szóval egy csomó fontos dologra egyszerűen még nem került sor.

az előadások teljes anyagát megtalálod a www.palferi.hu oldalon, nagy részükhöz már van valamilyen vázlatos tartalomjegyzék is, kisebb részük pedig wiki formában teljes egészében is olvasható, kereshető (oda is bedolgozom).

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.10.17. 09:17:36

@maroz:

Pál Feri tizedik éve tart előadásokat -- volt már szó homoszexualitásról, abortuszról, óvszerről, buddhizmusról, élettársi kapcsolatról, gyereknevelésről, megbocsátásról (szüleink felé, azért, amit velünk szemben elkövettek), sőt, hitről is. Szerintem érthető, hogy azokkal a részletekkel kezdtem a kimazsolázást (az élőbeszéd spontaneitását egy kicsit az írott formához igazítva), amelyek engem érintenek.

A jobb hasáb közepén látod azt is, hogy melyik előadások anyagából származnak az egyes bejegyzések.

maroz 2009.10.17. 12:02:44

Érthető, hogyne, ne is kritikaként fogadd, mert nem annak volt szánva, inkább afféle rácsudálkozásnak, ami illik abba az empirikus halmazba, miszerint ne legyenek tabuk, de azért pár dologról mégiscsak inkább ne beszélgessünk, hanem inkább beszélgessünk a szeretetről, az elfogadásról, a ...
Legalábbis én szinte mindig ezt tapasztalom, ha mindenféle, vadakat terelő juhászokkal (kopirájt a helyi tiszi) kerülök purpárléba.
Pedig még a legkeményebb tabutémák esetében is előkerülhetnek olyan érdekes aspektusok, amelyek esetleg árnyalhatnak bizonyos véleményeket, például én is vakarom most a fejem, mert eddig nem olvastam a McMartin-perről, holott a teljesebb képhez nem ártott volna.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.10.19. 09:50:27

@maroz:

"ne legyenek tabuk, de azért pár dologról mégiscsak inkább ne beszélgessünk"

De, beszélgessünk!
Csak idő és terjedelem kérdése.

"még a legkeményebb tabutémák esetében is előkerülhetnek olyan érdekes aspektusok, amelyek esetleg árnyalhatnak bizonyos véleményeket"

Ezek társadalmi tabuk -- és amíg léteznek, hipokriták leszünk. A tabuk tisztelete "kifelé élés", olyan elvárásoknak való megfelelés, amelyek nem belőlem fakadnak.

maroz 2009.10.20. 09:20:38

Csak ugye időnként felfeszegetik ezeket a tabukat és ha más nem, akkor a Blikk fog róla vitát kezdeményezni, tehát vita az lesz, csak ugye nem mindegy, hogy mi egy vita alapvetése.

De ismétlem, megértem, hogy te inkább arra koncentrálsz, ami téged érdekel, tehát még véletlenül se érezd úgy, hogy ez neked szemrehányás, vagy valamiféle provokálás lenne, inkább csak úgy elmondtam, azon még magam is töprengek, hogy miért. :-)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.10.20. 09:54:42

Engem a homoszexualitás is érdekel :-) de még heteroszexuális emberek között is ritka az, akivel értelmesen lehet beszélgetni a saját szexualitásáról -- ha a homoszexuálisok is ugyanennyire zárkózottak, akkor szinte reménytelen lenne.

Meleg ismerőseim közül igazából egy vagy kettő van, akivel néhány mondat erejéig sikerült erről szót váltanunk (azért vagyok határozatlan, mert egyikükkel személyesen is, a másikkal csak képernyőn).

Nemrég a kezembe került egy könyv az rk egyház álláspontjáról a homoszexualitás kapcsán. Nincsenek könnyű helyzetben, de akik legalább a II. vatikáni zsinattal lépést tartanak (Ratzinger nem tartozik közéjük), egy meleg párkapcsolat esetén az elfogadásról beszélnek.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.10.20. 09:55:59

@maroz:

az imént elejtettem fel reply-t nyomni.
most pedig visszavonulok termelni.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.10.21. 11:09:40

@maroz:

Egyébként azt gondolom, hogy társadalmi szinten a halál sokkal mélyebb tabu, mint a homoszexualitás vagy az abortusz. Utóbbiak a bigott katolikusok számára tabuk, de Pál Feri végtelenül messze van a bigottól.

Csermakadam 2016.05.03. 11:23:59

Kedves M. Laci remélem azt tudod hogy a katolikus egyház katekizmusában benne van: a homoszexuálisoknak törekedni kell mindinkább egészséges szexuális beállítottság elérésére.

Csermakadam 2016.05.03. 11:25:11

@Csermakadam: mivelhogy a homoszexuális beállítottság nem egészséges, se lelkileg

elemes 2016.05.03. 11:34:14

@Csermakadam:

A katekizmusban lefektetett tételek nagy része nem hitbeli igazságokat, hanem a társadalmi konvenciókat, viselkedési szabályokat ír le (akárcsak Mózes néhol mély lelkiségű, máskor társadalmi karikatúrának látszó törvénye). Ezek a tételek igen lassan változnak.

Aki százéves (vagy még régebbi) társadalmi normákat követ és ezek betartását követeli meg, nevezhetjük bigottnak...?

Csermakadam 2016.05.03. 11:53:10

Na, milyen gyorsan érkezett a válasz egy látszólag "kihalt" oldalon, ezekszerint mégsem olyan kihalt.
Jó!

elemes 2016.05.03. 11:54:31

@Csermakadam:

az oldal kihalt (a palferi.hu oldal indulása szükségtelenné tette), de a kommentekről értesítést kap a tulajdonos, aki közben elhagyta a régi belépési jelszavát.

Csermakadam 2016.05.03. 11:54:43

"Vitatkozni nem szokásunk" Szent Pál

Csermakadam 2016.05.03. 11:57:32

A másik ami megfogott a halállal kapcsolatos, Számomra a halál, amit megélni undokság nekünk földi emberek számára, mégis egy kapu, s ez a kapu a legcsodálatosabb az életben levő kaouk közt

Csermakadam 2016.05.03. 11:58:14

köszönöm hogy reagáltál,
süti beállítások módosítása