Gondolatébresztő részletek Pál Feri atya előadásaiból
Felébredt gondolatok

Pálferi

Pálferi

Nők és férfiak: az elfogadás

2009. június 18. - M. Laci
Kutatók megállapították, hogy a nők majdnem annyit stírölik a férfiakat, mint a férfiak a nőket. Miért van az, hogy legtöbbször mégis csak szegény férfiakat nyomják le ezért? Azért, mert egy férfi odanéz. A nőnek nem kell odanéznie, hogy lássa azt, ami érdekli. Az is kiderült, hogy strandon, uszodában, a nők talán még többet is figyelik a férfiakat – csak nem néznek oda (annyira). Ez pedig nyilván azért lehetséges, mert másképp lát egy férfi és egy nő. Ennek a felismerésnek a birtokában a férfiaknak már nem kell annyira szégyenkezniük – a nőket pedig kérhetük arra, hogy ne nagyon bántsák ezért a férfiakat. (Ez nem jelenti azt, uraim, hogy bátran ragasszuk dülledt szemeinket a hölgyek domborulataira, csupán azt, hogy ezen a téren se érezzük magunkat rosszabbnak a hölgyekkel szemben.)
 
Amikor egy férfi olvas, akkor megsüketül. Erről már volt szó, de elég fontos ahhoz, hogy érdemes megismételni. Ha egy nő felpörög attól, hogy „hát már öt perce beszélek hozzád, nem is figyelsz rám?” – akkor nem arról van szó, hogy nem figyel, hanem hogy egyszerre csak egy dologra tud figyelni. Ha olvas, tök süket.
 
Vannak hölgyek, akik az előadást hallgatva közben kötögettek, és mégis több mindenre emlékeznek majd az elhangzottakból, mint azok a férfiak, akiket esetleg megragadott egy-egy gondolat, és eltöprengtek rajta. Ugyanis a nők még kötés-horgolás közben is jobban oda tudtak figyelni, mint a férfiak, akiknek a gondolkodással, elemzéssel töltött néhány perc kiesett.
 
Egy férfi, amikor este hazamegy, és van egy csomó probléma a fejében, akkor azokat szép lassan kartotékozza és berakja a rekeszekbe. a nő nem így csinálja, hanem ezek problémák körbe-körbe járnak a fejében és időnként fel-felbukkannak. A férfi pedig nem érti, és kifakad: „hiszen ezt már megbeszéltük és eldöntöttük; miért hozod megint elő?” Valaki ezt úgy fogalmazta meg, hogy a nő „kérődzik” a problémákon.
 
* * *
 
Minden elhangzott példa mögé oda lehetne tenni valamit, amit tudunk a női és férfi agyműködés különbözőségéről. Hogy százezer évek során milyen körülmények között alakult ki és fejlődött az agyunk, miért lett pont ilyenné. Ugyanabban a helyzetben egy nő mást lát, mást hall, mást érzékel, mint egy férfi, és ebből adódóan mást fog gondolni. Megpróbálhatja egy férfi utánozni, ahogyan egy nő gondolkodik, és fordítva, de az agyunk szerkezetéből adódó meghatározottságok miatt ezek a különbségek nem nagyon áthidalhatóak.
 
Nincs esélyünk elsajátítani a másik nem agyának működésmódját, és ennek környezeti és evolúciós okai vannak. Mégis van egy reményük: el tudjuk fogadni, hogy az emberiség fele másképp működik. Ebben az elfogadásban segítségünkre van, hogy az eddig bemutatott, némiképp eltérő női illetve férfi típusú intelligencia mellett mindenkiben létezik egy harmadik fajta intelligencia is. Amikor a férfi és női típusú gondolkodás különbözősége az emberi kapcsolatokban áthidalhatatlannak tűnő ellentéteket szül, ez a "spirituális" intelligencia segít bennünket abban, hogy a helyzetünket elfogadhatóvá és élhetővé tegyük.
 
* * *
 

1. Nők és férfiak: a különbségek gyökerei

2. Nők és férfiak: a beszéd

3. Nők és férfiak: agyféltekék és érzelmek

4. Nők és férfiak: egyszerre többfelé figyelni

5. Nők és férfiak: mi a lényeg

6. Nők és férfiak: érzések és gondolatok kifejezése

7. Nők és férfiak: kódolás és dekódolás

8. Nők és férfiak: empátia és tájékozódás

9. Nők és férfiak: az elfogadás

A bejegyzés trackback címe:

https://palferi.blog.hu/api/trackback/id/tr281193875

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása