Gondolatébresztő részletek Pál Feri atya előadásaiból
Felébredt gondolatok

Pálferi

Pálferi

Szeretetmohóság

2009. november 13. - M. Laci

A szeretetéhség természetes, normális, helyes. Eszünk, jóllakunk és jól vagyunk. Ám ezt összekeverhetjük a szeretetmohósággal. Amikor a másiktól származó szeretetre mohón vágyakozunk. A mohóság annak a tünete, hogy nehézségünk adódott a szeretettel, szeretetkapcsolattal. Ez a nehézség összefügg a (tanult) tehetetlenséggel, a (tanult) hitetlenséggel, a szorongással, és azzal a meggyőződéssel, hogy nem vagyok szerethető.
 
Amikor azt a tapasztalatot élem át, hogy nem is szeretek annyira, mint amennyire azt gondolom; hogy csak ámítom magam azzal, hogy én mennyire szeretem a páromat – ekkor elkezdek szorongani, még tehetetlenebbnek érzem magam, és ennek nyomán még mohóbban kapok valaki után, aki kiment engem ebből a helyzetből.
 
Amikor az ember átéli a szorongásait azzal kapcsolatban, hogy talán nem is tud igazán szeretni, és azt, hogy a tapintat, a megértés (néha) milyen távoli ábránd, akkor valamilyen módon megpróbál kilépni a szorult helyzetéből. Négy klasszikus stratégiát és az ezekben rejlő csapdákat, zsákutcákat fogjuk áttekinteni.
 
1. Ha szeretsz, nem akarsz bántani
 
2. Ha alávetem magam, nem kell bántanod
 
3. Ha hatalmam van fölötted, nem bánthatsz
 
4. Ha bezárkózom, nincs ki bántson

A bejegyzés trackback címe:

https://palferi.blog.hu/api/trackback/id/tr581522682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.07.05. 16:39:36

A Dívány.hu-n olvasható Horváth Gergely írása arról, hogyan tegyük boldogtalanná kapcsolatunkat. Bár a cikk inkább a megküzdési stratégiákhoz kapcsolódik (Virginia Satir könyvének feldolgozásakor beszélt erről Pál Feri), az emberi lélek ugyanaz, a modelltől és a megközelítéstől függetlenül.

Mit kezd a szeretetre mohó férfi, ha szembetalálja magát a Fallal? Szeretetért koldul, megalázkodik, erőszakhoz fordul, vagy menekül...

qaz123 2010.08.06. 08:22:25

Még rosszabb, ha két szeretetmohó ember találkozik. Egy idő után, ha nem ismerik fel, háború helyzet alakul ki....

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2010.08.06. 11:03:06

@qaz123:

Az a helyzet, hogy a legtöbben (pálferi által optimistáknak nevezett pszichológusok szerint kb. 95%) valamilyen mértékű "szeretetmohóságban" szenvedve éljük felnőttkorunkat.

Igazából az a kérdés, hogy képesek vagyunk-e, és törekszünk-e arra, hogy a párunkat a "gyenge" pillanatában megsegítsük (kielégítsük az ilyenkor túlzottnak tűnő érzelmi szükségleteit), és amikor mindketten "gyengék" vagyunk, a kialakuló krízist az érzelmeken felülemelkedve, racionálisan kezeljük, amíg a vihar elül.

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.03.24. 22:32:19

Egy kicsit "off",de azért kapcsolódik Pál Feri atyához: pár napja indult egy web-fórum,ezen a címen található: sgforum.hu/listazas.php3?azonosito=PalFeri /off"/

2015.11.27. 10:42:59

A szeretetmohóság fenti leírásából egy lényeges dolog kimaradt: hogy ez elérhet olyan kóros szintet, hogy csillapíthatatlanná válik.
A párkapcsolatban a másik megtesz "mindent" hogy tudassa a szeretetét a párjával, de az nem érzékeli ezt, olyan mintha egy feneketlen kútba dobálnál mindenfélét: hatása nem lesz. Egy végtelen, kielégíthetetlen, fájdalmas őrületbe torkollhat.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2015.11.27. 10:52:56

@Kulics:

Kedves Kulics,

Pálferi egyik hallgatójaként kezdtem szerkeszteni ezt a blogot, még a palferi.hu veboldal indulása előtt, a (számomra) érdekes témák egy-egy gondolatának szerkesztett összefoglalásával. Amikor a "hivatalos" veboldal elindult, ez a blog igazából szükségtelenné vált.

A szeretetmohóság fogalmára két előadásból emlékszem, az egyik az az a régebbi előadás (az a helyzet, hogy a dátumát sajnos nem írtam ki, de biztosan meg lehet találni) amiből a fenti mondatokat kiemeltem. Nem igérem, hogy most rögtön, de meg fogom keresni, pontosan melyik az.

A másik egy nyitott-akadémia előadás, amelyet a pax tv rögzített és a youtibe-on teljes terjedelemben megnézhető / hallgatható, ha jól emlékszem, a "mitől igazi az igazi" című előadás, itt említ egy amerikai szerzőt is, aki bővebben foglalkozott ezzel.

2015.11.27. 12:00:31

@M. Laci: köszi, én meghallgattam Pálferi előadásait, de a hozzáfűznivaló már a saját tapasztalataim voltak. De értelek, hogy ez már egy nem működő blog.

Csermakadam 2016.05.03. 10:55:42

@Kulics: Egyetértek "Kulics" az nagyon szörny amikor ez történik, Velem megtörtént ráadásul kölcsönössen a barátnőmmel, tehát mindketten vakon kerestünk és adtunk szeretetet egymásnak
süti beállítások módosítása