Gondolatébresztő részletek Pál Feri atya előadásaiból
Felébredt gondolatok

Pálferi

Pálferi

Nők és férfiak: empátia és tájékozódás

2009. június 17. - M. Laci
A hölgyek nem tudnak tájékozódni.
 
Ez egyszerű kijelentő mondat, semmilyen ítélet nem kapcsolódik hozzá. Már a nőstény patkányok is rosszabbul tájékozódnak a kísérletek során a labirintusokban. A nők tehát nyugodtan érezzék magukat felszabadítva azon kényszer alól, hogy utol kellene érniük a férfiakat. Nem kell. Arról van szó, hogy a nők és a férfiak ezen a téren is különböznek. Illetve - a hölgyek tájékozodási képességének javítására van megoldás, de kicsit olyan, mint fogfájás ellen falba verni a fejünket. Ha egy hölgy férfi nemi hormonnal árasztja el magát, jobban is fog tájékozódni, méghozzá meglepően hamar jelentkezik a hatás. Ez közvetett kísérletekből derült ki. Azok a hölgyek, akik magas férfihormon-tartalmú fogamzásgátlót szedtek, sokkal jobban tudtak például befarolni mindenféle szűk helyekre. Később, amikor nem szedték már ezt a fajta bogyót, ez az ügyesség visszafejlődött. Tehát lehet választani: szőrös arc, vagy meghúzod az autót a garázsajtónál.
 
Mérésekkel bizonyították, hogy a nők átlagosan hosszabb gondolkodási idő alatt tudják megmondani, hogy melyik a jobb kezük. Ezt ki is lehet próbálni, meg lehet kérdezni, hogy honnan jegyezték meg, melyik a jobb kezük, kapásból ezer trükköt mondanak, olyanokat, hogy „amelyik kezemen a gyűrű van”, vagy „fölemelem, ezzel írok, akkor ez a jobb.” Ez azonban a legkevésbé sem bénaság. Egyszerűen arról van szó, amiről korábban már beszéltünk, hogy nők agyában sokkal több és gazdagabb az élő kapcsolat a két agyfélteke között. Míg egy férfi agyában nagyon sok funkció szigorúan el van rekeszelve az agyféltekékben (ezen belül is meghatározott területekhez kötődik), a nő agyában nagyon sok átjárás van.
 
Egy szokásos térképen ha azt déli irányba fordítuk, a feliratok fejjel lefelé lesznek, ezért ahhoz, hogy elolvashassák, mindig forgatni kell (a térképet, vagy a nyakunkat). Angliában készítettek olyan térképeket, amelyeken a feliratokat, utcaneveket rendesen és fejjel lefelé is feltüntették, azokra gondolva, akik a térképet mindig abban az irányban tartják, ahogyan éppen haladni akarnak. A térképet postán is meg lehetett rendelni, körülbelül tizenöt ezer darabot küldtek így, ezekről lehetett tudni, hogy kik a vásárlók. A tizenötezer megrendelő között körülbelül húsz férfi volt. (Nagyon sok nő köszönőlevelet is írt, hogy végre egy normális térkép, amit lehet használni.)
 
***
 
A mellékelt fényképet néhány nappal ezelőtt kaptam levélben. A helyzet: két jómunkásember néhány vas oszlopot helyezett el egy üzlet bejáratánál, hogy az autók odaparkolását megakadályozza. Éppen a elkészültek, a megmaradt betont rakják zsákokba. Nem reprezentatív felmérésem alapján a fényképre tekintve eltérő reakciót mutatnak a férfiak és a nők: előbbiek elég gyorsan felmérik a helyzetet és néhány (vagy néhánytíz) másodperc után felnevetnek. A nők számára ez hosszabb gondolkodási időt, nem ritkán segítséget igényel, és jellemző reakció az együttérzés.
 
* * *
 

1. Nők és férfiak: a különbségek gyökerei

2. Nők és férfiak: a beszéd

3. Nők és férfiak: agyféltekék és érzelmek

4. Nők és férfiak: egyszerre többfelé figyelni

5. Nők és férfiak: mi a lényeg

6. Nők és férfiak: érzések és gondolatok kifejezése

7. Nők és férfiak: kódolás és dekódolás

8. Nők és férfiak: empátia és tájékozódás

9. Nők és férfiak: az elfogadás

A bejegyzés trackback címe:

https://palferi.blog.hu/api/trackback/id/tr261191189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása