Gondolatébresztő részletek Pál Feri atya előadásaiból
Felébredt gondolatok

Pálferi

Pálferi

Unalmasnak találsz

2009. november 09. - M. Laci
Legtöbben árnyalt, színes, érzelemgazdag egyéniségnek tartjuk saját magunkat (még ha ezt hangosan nem is szoktuk kimondani). És ez így is van: valóban mindannyian érdekes személyiségek vagyunk. Hogyan történhet meg, hogy valaki mégis unalmassá válik számomra...? Úgy, hogy kizárólag a saját hipotéziseim, teóriáim, szemüvegem, nézőpontjaim alapján látom őt.
 
Ha nem téged látlak, hanem beraklak egy elméletbe, egy szerepbe, ha diagnosztizállak és belehelyezlek egy típusba, hogy te ki vagy, és minden reakciódat aszerint értékelem, hogy „aha, igen, most az következik, hogy ...” – akkor már semmit nem fogok látni belőled, mindig csak a típust a maga sematikus jellemzőivel. Unalmasnak és érdektelennek talállak. És ha sikerül ezt az érzést is közvetítenem neked (márpedig az unalom kifejezéséhez nagyon értünk), te azt fogod átélni, hogy nem fogadlak el, nincsen bennem tisztelet irántad.
 
De egy ilyen kapcsolatban honnan is tudhatnám, hogy te valójában ki vagy...? Ha unlak téged, akkor az azért van, mert már régen nem látlak téged. Lehúzódott a függöny. Már csak az a sémát látom, amit rád illesztettem.
 
Vannak családterápiás iskolák, amelyek azt a kulcsmondatot tanítják a terapeutáknak, hogy „keresd a különbséget.” Például jön egy házaspár, és azt mondják, hogy három éve nem tudtuk egyetlen konfliktusunkat sem megbeszélni. Minden alkalom rögötn veszekedésbe torkollik. Ilyenkor a terapeuta például azt kérdezheti: – „Vissza tudotok-e emlékezni bármilyen helyzetre, amikor bármilyen konfliktust mégiscsak sikerült valahogyan megoldani? Hogy ment akkor, abban az esetben?” – Vagy egyszerűen csak elkezdenek beszélgetni, és a segítő figyeli, hogy mi az, amit néha másképpen csinálnak, másképpen reagálnak egymásra, mint amikor idejöttek, vagy ahhoz képest, amit elmondtak magukról.
 
Sajnos vannak párok, akik annyira vakok már a különbségekre, hogy azt sem veszik észre, amikor a társuk megpróbál kilépni a függöny mögül, ezért sok esetben a jószándék hiábavaló marad. Eljön a segítőhöz az egyik fél, és belátja, hogy neki mondjuk nem kellene rögtön ledorongolni a másikat. Hazamegy, és egy hétig gyakorolja amiben megállapodtunk – a társa pedig ebből esetleg semmit nem vesz észre. Érthető, hogy amikor az első visszajön, teljesen le van törve: „Egy hétig nyűglüdtem, hogy másmilyen legyek, és még csak észre sem vette...”
 
Ha már szinte beletörődtél abba, hogy a másik ember unalmas, érdektelen, reménytelen és nem lehet semmit tenni, akkor próbáld meg keresni a különbséget. Van-e olyan helyzet, amikor kicsit másképpen működik, mint amit már régóta utálsz? A válasz majdnem mindig IGEN. Ezeket a helyzeteket meg lehet beszélni – mi történt, amiért sikerült ekkor és miért nem sikerült máskor.
 
Valaki egyszer elment Feri atyához és arról beszélgettek, hogyan tudná elmondani a feleségének, hogy épp hogyan érzi magát. Az illető egyébként kimagasó érzelmi intelligenciával rendelkezik: felismeri saját érzéseit, képes is kifejezni azokat (a segítővel kapcsolatban), és dolgozik rajtuk. Egy alkalommal Pál Feri azt mondta az illetőnek:
– Ha csak a negyedét el tudod mondani a feleségednek, amit nekem, akkor nyertél.
Ösztönös válasza:
– Na ja, de benned még nem csalódtam...
Ennyit arról, hogy mit jelent az, amikor már lehúzódott a függöny, és akkor már csinálhatsz akármit. Úgy tűnik, egymásra régóta vak és süket párok esetében gyakran csak egy közös katartikus élmény nyithatja meg újra a figyelmüket egymás felé.
 
Amikor egy barátommal beszélgetve képes vagyok úgy figyelni a szavaira, hogy nem a saját gondolataimba, elvárásaimba, erkölcsi mércéim kategóriáiba illesztem be az általa elmondottakat, hanem „kitakarítom a fejemet” számára, akkor a beszélgetés azt az élményt adja majd neki, hogy valaki odafigyelt rá és elfogadta – előttem pedig egyre mélyebben megnyílik egyénisége minden apró vonása, így soha nem válik unalmassá számomra.
 
***
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8. Unalmasnak találsz
 

A bejegyzés trackback címe:

https://palferi.blog.hu/api/trackback/id/tr121511163

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Packing staff agency 2018.11.05. 18:28:48

So entsteht Miami Weiss, Teil I. - Nur ein alter Stern ist ein guter Stern

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.11.16. 10:06:36

Bizonyos értelemben a horoszkóp magában rejti is egy ilyen diagnosztizálás, beskatulyázás veszélyét.

- Régi sérelmeket hoz fel folyton? Biztosan skorpió. Mikor is született?
- Februárban.
- Akkor az aszcendense skorpió.

De nem csak az asztrológia, hanem az enneagram hívei, tanulmányozói is könnyen beleesnek abba a csapdába, hogy diagnosztizálják és kategorizálják a barátaikat, kollégáikat. Pál Feri a komplexuselmélet kapcsán hívta fel hallgatóságának figyelmét arra, hogy kevés súlyosabb hibát követhet el valaki, mint hogy barátjával, kedvesével, kollégájával beszélve rásüti az ilyen-olyan bélyegeket, betolja egy kategóriába.

Saját magunkban felismerhetjük azt, hogy a személyiségfejlődés során milyen utat jártunk be, és miért tartunk ott, ahol. Mások személyiségét azonban csak akkor tudjuk kicsit is mélyebben megismerni, ha címkézés, osztályozás nélkül, nyitottan figyelünk rá.

Szerintem.

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2009.11.16. 14:53:07

@elemes2: Érdekes ez a horoszkóp dolog. Én szkeptikus vagyok, és mégis hiszek a horoszkópban. Ha elkezdek beszélgetni valakivel, egy félóra után már tudom, anélkül, hogy kérdezném, mi a csillagjegye (illetve két-három csillagjegyre szűkítem le, és ez mindig beszokott jönni).
És ismerkedésnél is, ha statsztikát számolok, akkor azt kell mondjam 90%-ban mindig Ikrek és Vízöntők próbálkoznak nálam (és pont ez a két jegy, ami illik hozzám, a Mérleghez). Fura, de így van.
És mivel ismerem a jegyek sajátosságait, ezért tudom a barátaimat, rokonaimat ez alapján kezelni. Persze fontos, hogy átlássunk a skatulyákon, de érdekes módon minden szemályiség alapja a horoszkópja... Vagy csak én beszélem be nagyon magamnak :-)

M. Laci · http://palferi.blog.hu 2009.11.16. 15:04:28

@nyarifecske:

Igyekeztem nem állást foglalni a csillagjegyek és asztrológia kapcsán (valójában nincs is álláspontom) -- a megjegyzés, ami egy beszélgetés nyomán született, sokkal inkább arra vonatkozik, amiről Pál Feri beszélt: amikor a társam helyett már csak azt a kategóriát látom, amit ráhúztam (és ilyen kategóriából sokfajta lehet), az halálos veszély jelent magára a kapcsolatra. A csillagjegybe sorolás az egyik ilyen csapda, amikor a társam vagy barátom viselkedését ezen a szemüvegen át nézem. Ennél általánosabb és gonoszabb kategóriák is vannak, amikor egy társaságban elhangzik: "persze, mit is várunk tőle -- hiszen nő" rossz esetben távollévő, esetleg feleség kapcsán.

Az absztrakció az emberi elme nagyon fontos tulajdonsága -- de mély emberi kapcsolatokat tönkretehet, ha a társam szavai, gondolatai, érzései helyett egy absztrakciót, egyszerű és unalmas sémát látok. Számomra unalmassá, számára fájdalmassá válik.

"90%-ban mindig Ikrek és Vízöntők próbálkoznak nálam"

Vízöntők...?
Hm...
...
Csak vicceltem :-)

maroz 2009.11.17. 11:12:30

@nyarifecske: Iszonyú régen láttam egy amerikai filmet, szinte semmire nem emlékszem már belőle, egy részlet rémlik, de az is pontatlanul.
Valamilyen beszélgetős műsorba hívtak meg egy asztrológust, valamint egy szkeptikust, hogy akkor itt aztán dőljön el ennek a horoszkóp izének a sorsa.

A szekptikus emlékeim szerint előkapta az asztrológus horoszkóp-könyvét és találomra kiválasztott egy-egy emberkét a közönség soraiból, akitől megkérdzete a csillagjegyét és felolvasta neki az adott hétre szóló jóslatot. Kivétel nélkül mindenki lelkesen bólogatott, hogy igen, így van, mennyire pontos, és hogy ez kész csoda.

Az asztrológus átszellemült arccal ült.

Majd jött a kötelező csavar: a szkeptikus elmondta, hogy csalt egy egészen ici-picit. Az "ikrek"-nek a "kos"-ra kiadott előrejelzéseket olvasta, a "rák"-oknak a "szűz"-ét, és így tovább.
A többire nem emlékszem, de nem is érdekes.

A párkeresés maximái közül egyet még hadd.
Nők részéről hallani néha azt a viccesnek szánt minimál-elvárást, miszerint neki már annyi bőven elég, ha lehajtja maga után a vécéülőkét. Na, ennek van már (bár lehet, hogy ez csak számomra újdonság) egy 1.1-es, látszatra feminista kritikája: nekem aztán ne hajtogasson semmit, hát mit képzel, mi nők annyira kriplik vagyunk, hogy egy rohadt vécédeszkát sem vagyunk képesek lehajtani?

Súlyos dolgok ezek. :-)

nyarifecske · http://nyarifecske.blog.hu 2009.11.21. 16:29:37

@elemes2: én igazából úgy szoktam a körülöttem lévőkre tekinteni, hogy minden vele kapcsolatos információt számításba veszek, hogy minél kisebb legyen a kategóriába sorolás veszélye. Ez azt jelenti, hogy nem csak a horoszkópját veszem alapul (de pl. a Skorpióktól mindig tartok, saját tapasztalat, de tényleg, régebben nem értettem miért olyan keményfejűek és hisztisek a november tájékán született barátaim, rokonaim, aztán olvastam el a horoszkóp jellemzését...). Szóval számításba veszem még a kinézetét (mert igenis a ruha teszi az embert, csak nem a márkák szintjén), a gyerekkorát, múltját, foglalkozását stb. Persze még így is nyilván van olyan helyzet, hogy csalódok valakiben.

Amúgy pont aznap faragtam rá erre az "én mindenkiről megérzem mi a csillagjegye"-dumára, amikor írtam ide kommentet. Beszélgettem már vagy egy órája valakivel, és nem tudtam kitalálni háromból, hogy milyen jegyben született. Érdekes módon ő is ezt a skatulya-dolgot hozta fel... :-)

@maroz: a heti, napi előrejelzésekben én sem nagyon hiszek.
Ez a wc-lőkés meg... sajnálom az ilyen feminista nőket :-)

Zsolt520 (Kovács Zsotza Zsolt) · http://zsotza.blogspot.com 2011.03.23. 11:11:19

Kulcs-mondat (_a számomra): >>" Ennyit arról, hogy mit jelent az, amikor már lehúzódott a függöny, és akkor már csinálhatsz akármit. Úgy tűnik, egymásra régóta vak és süket párok esetében gyakran csak egy közös katartikus élmény nyithatja meg újra a figyelmüket egymás felé. "<< Köszönöm! De jó lenne,ha folytatódna a Blog!
süti beállítások módosítása