Gondolatébresztő részletek Pál Feri atya előadásaiból
Felébredt gondolatok

Pálferi

Pálferi

Nők és férfiak: a beszéd

2009. június 10. - M. Laci
Első különbség a beszéd. Másképpen működik az agyunkban a beszédközpont. Például a nők agyában van belőle rögtön kettő is. Elég jó mérések mutatnak arra, hogy egy nő naponta átlag háromszor annyi szót mond, mint egy férfi. Legalábbis szeretne – ám a mai uniszex mukahelyek nem igazán adnak erre lehetőséget a nőknek. Sok nő ezért komoly szó-tartalékokkal érkezik haza – miközben a napközben elfáradt férje már csak bambulni akar. Ebből aztán a párkapcsolatokat rendkívül megterhelő helyzetek alakulhatnak ki. És ez nem elég, mert a beszéd mennyiségén túl más eltérés is van: a férfi azért beszél, hogy információt adjon át, míg a nő törődik azzal, akihez beszél. Vacsorát főz neki, vasalja az ingét, beszél hozzá.
 
A férfi gondolkodik, és a végeredményt, a következtetését közli. A nő elmondja, amit közben gondol. Ez óriási különbség, aminek a felismerése nagy segítséget jelenthet a férfiak számára abban, hogy a nők jól érezzék magukat a társaságukban. Amikor a nők beszélnek, és elmondják, mi minden történt velük, akkor nem azt várják, hogy megoldjuk az életüket. Nagyon gyakori helyzet, hogy a nő sorolja, mi történt vele aznap, elmondja, hogyan élte át a konfliktusokat. Egyszer csak a férfi közbeszól. Jó esetben nem rögtön a kész megoldást közli, hanem csak visszakérdez:
- Mi is itt a gond? pontosan mi okozta a problémát?
A nő erre felemeli a hangját:
- Ne vágj közbe, épp belelendültem, hogy elmondjam, mit kellett átélnem...
A nő mondataiban a férfi csak a megoldandó problémák hosszú füzérét látja, és attól tartott, hogy mire a végére érnek, elfelejti, milyen megoldásokat talált az első, a második, a harmadik problémára. Ezért feszültté válik, és bizony beleszól. Legyen rend: egy probléma – egy megoldás. Ám ha a férfi tudatosítja magában, hogy a nő nem segítséget vár, hanem meghallgatást, akkor sokkal könnyebb a dolga, hiszen egyszerűen csak végig kell hallgatnia a párját. Ha néha közbevet egy-egy együttérző megjegyzést is, amivel jelzi megértő odafigyelését, akkor pontosan azt adta, amire a nőnek szüksége volt.
 
* * *
 

1. Nők és férfiak: a különbségek gyökerei

2. Nők és férfiak: a beszéd

3. Nők és férfiak: agyféltekék és érzelmek

4. Nők és férfiak: egyszerre többfelé figyelni

5. Nők és férfiak: mi a lényeg

6. Nők és férfiak: érzések és gondolatok kifejezése

7. Nők és férfiak: kódolás és dekódolás

8. Nők és férfiak: empátia vagy tájékozódás

9. Nők és férfiak: az elfogadás

A bejegyzés trackback címe:

https://palferi.blog.hu/api/trackback/id/tr751177067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása