Gondolatébresztő részletek Pál Feri atya előadásaiból
Felébredt gondolatok

Pálferi

Pálferi

Nők és férfiak: egyszerre többfelé figyelni

2009. június 11. - M. Laci
Amikor egy férfi pihen, agyának 70%-a is pihen, míg 30% készenlétben van. Ennek nyilván evolúciós magyarázata van: valahogy úgy képzelhetjük el, hogy a férfi, amikor vadászott, agya maximálisan összpontosított. A vadászat után nem csak a teste, hanem az agya is pihenésre szorult. Az ősasszony élete azonban nem oszlott ilyen élesen vadászat – pihenés szakaszokra, hanem folyamatosan el volt foglalva: hol a purdé, milyen bogyó ez, stb. Ezért aztán a nők másképpen pihennek: agyuknak 90%-a még ilyenkor is dolgozik és csak 10%-a lazít. Ezen felismerés nyomán már kevéssé meglepőek azok a jelenetek, amikor egy házaspár közösen tölti a pihenését, és a nő természetes reakciója (nem túl hosszú idő múltán) olyasfajta a kérdésekben csomósodik, hogy drágám, hát nem szeretsz már?
 
Tud-e egy férfi úgy tévét nézni, hogy a felesége közben beszél hozzá? Jobb meg sem próbálni. Az autópályán keresitek a lejáratot, miközben a feleségetek mond valamit. El lehet képzelni azt a jelenetet, ami akkor következik, ha túlmentek a megfelelő lehajtón. A figyelem egyetlen dolgora való koncentrálása a férfiaknak a leggyöngébb pontja. De ez nem jelenti azt, hogy a férfiak hülyék, vagy szerencsétlenek: évezredek során erre kondicionálódtak. Egy dologra kell összpontosítani: a lombok között mozdul-e a szarvas. Azután nekiiramodni, majd a lándzsát a megfelelő pillanatban elhajítani, hogy a szarvast eltalálja. Ebből lesz a vacsora. Ha közben egy nő arról beszél: nézd ezt a szép gyöngyvirágot – akkor nincs szarvas, nincs vacsora, másnap éhesen kell vadászni, és hamar lecsap az evolúció pallosa. (Egyszer egy asszony azt mondta: „ha ki akarok tolni a férjemmel, akkor beszélek hozzá, amikor szöget ver bele a falba.”)
 
* * *
 

1. Nők és férfiak: a különbségek gyökerei

2. Nők és férfiak: a beszéd

3. Nők és férfiak: agyféltekék és érzelmek

4. Nők és férfiak: egyszerre többfelé figyelni

5. Nők és férfiak: mi a lényeg

6. Nők és férfiak: érzések és gondolatok kifejezése

7. Nők és férfiak: kódolás és dekódolás

8. Nők és férfiak: empátia vagy tájékozódás

9. Nők és férfiak: az elfogadás

A bejegyzés trackback címe:

https://palferi.blog.hu/api/trackback/id/tr571178859

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csermakadam 2016.05.03. 10:42:42

Volt olyan hogy elkezdtem tanulni fiú létemre az "egyszerre" 3-4 dolgora figyelést
süti beállítások módosítása