Gondolatébresztő részletek Pál Feri atya előadásaiból
Felébredt gondolatok

Pálferi

Pálferi

Nők és férfiak: érzések és gondolatok kifejezése

2009. június 12. - M. Laci
– Te soha nem figyelsz rám! Amikor kérek tőled valamit, még egyetlen egyszer sem csináltad meg, mert te örökké mással törődsz!
– Nézd, drágám: például a múlt héten pénteken is figyeltem rád. Tehát nincs igazad.
 
Az eddigiek alapján már sejthetjük, mi történt itt ténylegesen: bár a nő látszólag tényeket közölt (figyelmetlenséggel vádolta a férjét), valójában az általa éppen átélt érzéseket fejezte ki ezekkel a szavakkal, mert az agyát áthálózzák az érzelmei. Az ilyen terén sokkal kevésbé érzékeny férje azonban ezt nem vette észre: ő csupán az igaztalannak vélt vádakat hallotta meg, és azokra adott egy racionális választ. Hogyan folytatódik ez az emelkedett beszélgetés? A meg nem értett nő még inkább kifakad, mire a férfi fölényesen válaszol: „Drágám, higgadj le, és utána megbeszéljük.” Azon túl, hogy ez talán a legidegesítőbb mondatok egyike, nyilvánvalóan lehetetlent kér, hiszen épp ez a lényeg: a nő azt az érzését akarta kifejezni már az első mondatával is, hogy dühös.
 
Másik példánkban buliba megy egy pár. Tudjuk, hogy a férfi viselkedését olyan szempontok határozzák meg, amelyek több százezer éven át rendkívül fontosak voltak az életben maradáshoz. Tehát mi játszódik le ösztönösen egy férfiban, amikor belép a helyiségbe? Körülnéz, és felméri a terepet, például olyan szempontból, hogy merre tudok menekülni. A nőt ez nem érdekli: ha menekülni kell, a férfi majd megmenti. A nő ösztönös figyelme arra irányul: kik vannak itt? Hogy néznek ki? Milyen viszonyban vannak egymással? Hogyan reagálnak ránk? Ennek a gyökeresen eltérő szemléletnek aztán az a következménye, hogy bár csak éppen megérkeztek a buliba, de már eltávolodtak egymástól. Ezt az eltávolodást azonban csak a nő veszi észre, a férfi nem. A buli után, hazafelé menet a feleség dúl-fúl. Duzzog. Amit – általa sokatmondónak vélt – hallgatással fejez ki.
 
Mit érzékel a duzzogásból a férfi? Az első fázisban örül: csönd van. Nem kell a feleségét hallgatnia. Egy idő után aztán gyanút fog. Hogy ez mikor következik be, egyénenként más és más lehet, mindenesetre megmérték: a férfiak átlagosan kilenc perc után jönnek rá, hogy gond van, már régóta nem mondott semmit a párja. Ebben az átlagosan kilenc percig tartó csendben a nő fokozatosan egyre rosszabbul érezte magát („hát mikor veszi már észre, hogy...”). Mindeközben a nálánál sokkal kevésbé beszéd-orientált férfi egyre jobban érezte magát, és csak ennek a bizonyos kilenc percnek az elmúltával érte a sokk, párjának kifakadása: „...mi az, hogy nem vetted észre, hogy a Brünhilda egész este körülötted illegette magát? Az összes barátnőm látta...!” – miközben a férfi tényleg nem látta, ő csak annyit állapított meg, hogy jót beszélgettek a Brünhildával, a foci VB selejtezők állásáról meg a Forma-1 legújabb szabályairól.
 
* * *
 

1. Nők és férfiak: a különbségek gyökerei

2. Nők és férfiak: a beszéd

3. Nők és férfiak: agyféltekék és érzelmek

4. Nők és férfiak: egyszerre többfelé figyelni

5. Nők és férfiak: mi a lényeg

6. Nők és férfiak: érzések és gondolatok kifejezése

7. Nők és férfiak: kódolás és dekódolás

8. Nők és férfiak: empátia vagy tájékozódás

9. Nők és férfiak: az elfogadás

A bejegyzés trackback címe:

https://palferi.blog.hu/api/trackback/id/tr391181116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása