Gondolatébresztő részletek Pál Feri atya előadásaiból
Felébredt gondolatok

Pálferi

Pálferi

Nők és férfiak: kódolás és dekódolás

2009. június 14. - M. Laci
Ahogyan a nő és a férfi beszél, az kifejezi, ahogyan a nő és a férfi gondolkodik, ez pedig kifejezi, ahogyan a nő és a férfi érez. A férfi kiemeli a lényeget – míg a nő számára az egész a lényeg, a környezettel és a következtetésekkel együtt. Az alábbi egyszerű példa világítja meg ezt. Autózik a pár, már egy ideje úton vannak, amikor a nő a következő kérdést intézi a férfihoz:
- Nem vagy éhes drágám?
Mire a férfi végiggondolja, majd válaszol:
- Nem.
 
Bár nő által feltett kérdés szó szerint valóban úgy hangzott, hogy „nem vagy éhes, drágám?” – valójában ez nem kérdés volt, hanem egy üzenet: „éhes vagyok, álljunk meg.” A nő, aki megbántódott férje érzéketlensége miatt, ezt érzékeltetendő hallgatásba burkolózik. Bizony eltelik jónéhány (átlagosan kilenc :-) perc, amire a férfi gyanút fog: valami nem stimmel, mert a nő túl hosszú ideje hallgat. Klasszikus sémákat követő feszült beszélgetés kezdődik („valami baj van?” – „semmi”), amelynek során előbb-utóbb kiderül a rejtett üzenet tartalma is: a nő enni szeretne. A férfi ezt a felismerést úgy foglalja majd össze, hogy „ha éhes vagy miért nem mondtad?” – amire a nő a következőképpen fog védekezni: „de hát én mondtam...” Egy hosszabb utazás közben négy-öt ilyen értelmezési szakadék bizony alaposan rányomja a bélyegét a nyaralás első napjaira.
 
A másik példában a nő ruhát vásárol. A legtöbb férfi ezt nagyon rosszul tűri. Néha azonban előfordul, hogy a férfi a nő kedvében akar járni, és elkíséri a párját – amivel remek csapdák nyílnak meg előttük. Képzeljük el, azt a helyzetet, amikor a nő a harmadik pulóvert próbálja fel, miközben a férfi szerint már az első is tökéletes volt. A másodikat meg is dícsérte – amivel a legtöbb férfi eléri teljesítőképességeinek határát. Ekkor a nő felteszi az utolsó kérdést:
- Szerinted a pirosat vegyem, vagy a feketét?
A férfi, aki abban reménykedik, hogy ennek eldöntésével véget érnek megpróbáltatásai, beleesik a csapdába:
- A pirosat.
A válasz sajnos helytelen, a valódi kérdés nem a pulóver színe volt. Azt a nő már rég eldöntötte. A nő valódi kérdése úgy hangzott: „ugye jól nézek ki?” Ha erre a férfi olyan választ ad, amit a nő úgy tud dekódolni, hogy „jól”, akkor minden rendben lesz. Egy bölcs férfi válasza például a következőképpen hangzana:
- Mutasd csak drágám! ...és mit veszel fel hozzá? Azt a kis feketét, amit a múltkor vettünk? És hozzá a tündibündi kis övedet? Hát drágám... válaszd azt, amit szeretnél.
 
* * *
 

1. Nők és férfiak: a különbségek gyökerei

2. Nők és férfiak: a beszéd

3. Nők és férfiak: agyféltekék és érzelmek

4. Nők és férfiak: egyszerre többfelé figyelni

5. Nők és férfiak: mi a lényeg

6. Nők és férfiak: érzések és gondolatok kifejezése

7. Nők és férfiak: kódolás és dekódolás

8. Nők és férfiak: empátia vagy tájékozódás

9. Nők és férfiak: az elfogadás

A bejegyzés trackback címe:

https://palferi.blog.hu/api/trackback/id/tr401184244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása