Gondolatébresztő részletek Pál Feri atya előadásaiból
Felébredt gondolatok

Pálferi

Pálferi

Nők és férfiak: agyféltekék és érzelmek

2009. június 11. - M. Laci
Egy férfi megcsalja a feleségét. Miközben megy hazafelé, útközben úgy dönt, hogy elmondja a feleségének, mi történt. Amikor hazaér, neki is kezd, és az első mondat után (amiben a konkrét tényt közölte), rögtön hozzáteszi:
- De nem történt köztünk semmi.
Mire a nő megdöbbenve:
- Hülyének nézel engem, drágám? Hiszen most mondtad, hogy lefeküdtetek! Mi az, hogy nem történt köztetek semmi?
 
A nő és a férfi agya közötti különbségek közé tartozik, hogy a nők esetében a két agyfélteke közötti kapcsolat sokkal gazdagabb. De nem így születünk, ez a különbség nem közvetlenül a génekbe van kódolva. A fiú és lánygyerekek eredetileg nagyjából egyformák. Aztán a fiúkban felszabadul egy hormon, aminek hatására fokozatosan kialakulnak a férfiakra jellemző külső jegyek: testalkat, izmok, a csontozat jellegzetes eltérései, és mindezek mellett a két agyfélteke közötti összeköttetések is erősen megritkulnak (inaktívvá válnak). Mire felnőtté válunk, ezek a különbségek már nagyon jelentősek. A két agyfélteke közötti lazább kapcsolódás egyik következménye, hogy a férfiak számára teljességgel megszokott az érzelmek és a cselekvés különválasztása, míg a nőkben ez a két dolog nagyon szorosan összefügg.
 
A férfiak agyában kettő olyan agyterületet sikerült azonosítani, amelyekben az érzelmek megjelenésekor jelentős aktivitás figyelhető meg. A nők esetében más a helyzet: nincsenek ilyen konkrét zónák, az érzelmek feltörésekor az agy egészén megnövekszik az aktivitás. Ezért aztán egy férfi nem csak mondja, hogy „nem történt köztünk semmi” (már azon túl, hogy azt csinálta, amit csinált), és nem csak ezt gondolja, de őszintén úgy is éli át ezt a helyzetet. A számára legfontosabb nőt megcsalja, de ezen kívül tényleg esetleg nem történt semmi. Természetesen nem az a kérdés, hogy ez rendben van-e (nyilván nincs rendben), hanem az, hogy a nő mit gondol ilyenkor a férjéről: „nem csak hogy megcsalt, de még hazudik is!” Lehet, hogy nem hazudik.
 
* * *
 

1. Nők és férfiak: a különbségek gyökerei

2. Nők és férfiak: a beszéd

3. Nők és férfiak: agyféltekék és érzelmek

4. Nők és férfiak: egyszerre többfelé figyelni

5. Nők és férfiak: mi a lényeg

6. Nők és férfiak: érzések és gondolatok kifejezése

7. Nők és férfiak: kódolás és dekódolás

8. Nők és férfiak: empátia vagy tájékozódás

9. Nők és férfiak: az elfogadás

A bejegyzés trackback címe:

https://palferi.blog.hu/api/trackback/id/tr481178145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása