Gondolatébresztő részletek Pál Feri atya előadásaiból
Felébredt gondolatok

Pálferi

Pálferi

Hitelesség elzárkózás nélkül

2009. augusztus 07. - M. Laci
Láthattuk, hogy kapcsolatainkban milyen nehézségeket okozhat a hitelesség hiánya. Ha erre a néhány kiemelt szempontra önmagunknak igennel válaszolunk, akkor rátapinthatunk olyan pontokra, ahol őszinteséggel, érzéseink kifejezésével javítani tudunk a kapcsolat minőségén.
 
Az az érzésem, hogy a velem szemben tanúsított külső reakciói, kijelentései különböznek attól, amit érez.
 
Feri atya meséli:
 
Nyegle magatartásommal, és az adminisztráció iránti, némileg lazának nevezhető hozzáállásommal egy alkalommal sikerült felzaklatnom a plébánia irodistáját, egy immár hetvenéves hölgyet, aki ezt nagyon zokon vette. Engesztelésképpen a következő buta mondat szaladt ki a számon, továbbra is nyegle magatartásomról tanúskodva:
– De ugye azért még szeretsz?
A hölgy a következő szavakat préselte ki dühtől összeszorított ajkai között:
– Nagyon szeretlek, plébános úr!
Hát legalább válaszolt. Ezt legkevésbé sem értékelve a következőt mondtam neki:
– Na, ez nem tűnt túl hitelesnek...
– Örülj neki!
 
Mi történik, ha valaki pontosan azt fejezi ki velünk szemben, amit érez, vagy gondol? Nem vagyunk rá felkészülve és lerázzuk, mint kutya a vizet. Egy alkalommal egy hányatott sorsú ember fordult Feri atyához, aki egy teljesen egyszerű dologban segített neki. Aztán búcsúzáskor az illető váratlanul kezet csókolt. Ez annyira meglepte Pál Ferit, annyira nem tudott mit kezdeni mit kezdeni vele, hogy a következőképpen próbálta feloldani a helyzetet:
– Hát, igen, igen, ez Krisztusnak szólt...
Mire az illető felnézett és azt mondta:
– Nem. Ez neked szólt.
 
Nyilván nem egyszer éltük már azt át, hogy valaki egy mélyebb értelmű mondattal vagy cselekedettel fejezte ki az érzéseit, amire nem voltunk felkészülve, és azonnal megpróbáltunk kilépni a helyzetből: frázisokkal, viccelődéssel. Nem kell feltétlenül ilyen megrázó aktusra gondolni, mint egy kézcsók, hanem akár sokkal egyszerűbb mondatokra.
 
Ha kapcsolatunkban többször is előfordul ilyesfajta hárítás, mélyen megsebezhetjük társunkat, amit ő úgy fog átélni, hogy érzéseinek elrejtésére kényszerítjük. Ám ha sikerül megtanulnunk, hogy az elénk tárt érzésekre együttérzéssel reagáljunk, ezek a sebek is gyógyulhatnak. Társunk bizalommal fordul majd hozzánk, képes lesz kifejezni azt, ami benne történik, akár velem, akár önmagával kapcsolatban.
 
* * *
 

1. Hitelesség szerepjátszás nélkül

2. Hitelesség tabuk nélkül

3. Hitelesség kényszer nélkül

4. Ne söpörjük szőnyeg alá...

5. Hitelesség álarcok nélkül

6. Hitelesség elzárkózás nélkül

7. Hitelesség érzéseink elfojtása nélkül

8. Lelki repeszeink

A bejegyzés trackback címe:

https://palferi.blog.hu/api/trackback/id/tr401295661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása